Zoeken
Sluit dit zoekvak.

21 juni, 2024

Activisme en je kleur als programmamaker

Soort Voor wie In samenwerking met
Training/Workshop
Metselarij #8
Michiel Lieuwma en het NUT (Nieuw Utrechts Toneel)
Wat waren de leervragen?
Het leek ons interessant om een programma te ontwikkelen waarbij we doormiddel van een ’tegengeluid’ ons idee over activisme konden scherpen.
Wie was de gast en waarom?
Als gast hebben we Michiel Lieuwma uitgenodigd. Hij is kunstenaar en bekend van o.a. de snijtafel. Op dit moment heeft hij een show op YouTube genaamd ‘boze geesten.’
Wat hebben jullie gedaan?
Het programma is anders gelopen dan gepland. We zijn begonnen met een gesprek met Michiel over activisme aan de beleidskant van onze sector. Als tweede onderdeel wilden wij werken aan een code-activisme. Een vorm waarin we in de overdrijving nadachten over hoe activisme een plek kan krijgen in onze sector. Echter, hebben we de rest van de middag gevuld met een na-gesprek over het gesprek met Michiel.
Wat heeft je verrast?
De dynamiek die los kwam binnen de groep metselaars in contact met iemand die, op het eerste gezicht, radicaal anders denkt over onze beroepspraktijk was verrassend. Als het gaat om grote thema’s, zoals activisme, en de thema’s waar mensen activistisch in zijn, zoals klimaat, gender, racisme, dan lijkt er minder zuurstof te zijn om als programmamakers te betwijfelen of wij het wel bij het juiste eind hebben. Zelfs voor ons, programmamakers, lijkt het moeilijk te zijn om te luisteren naar meerstemmigheid, als die niet past binnen onze meerstemmigheid.
Welk advies geef je aan anderen na deze bijeenkomst?
Nodig mensen uit van wie je verwacht actief aan het werk te moeten om hen te begrijpen. De moeite die dit kost is als spierpijn voor je ideeën. Het wringt even en misschien moet je ervan kreunen, maar je (en onze) praktijk wordt er sterker van.

Wat leer je?

Welke plek heeft activisme in onze sector?

Met wie?

Metselarij #8

Deel dit met anderen

Ontvang updates direct in je inbox