22 april, 2025

Publiekswerking

Soort Voor wie In samenwerking met
Training/Workshop
Metselarij #8
Elke Grommen, Arlette van Overvelt, Luk Lenoir, Sarah Bracke, Filip Baeyens, Bart Govaert & De Warande, Turnhout

Wat waren de leervragen?
  Hoe geef je ruimte en eigenaarschap aan je publiek? Hoe doe je dit consequent?
– Wat is de impact van deze manier van werken? Wat geeft het de organisatie? En het publiek?
– Hoe bewerkstelligen en bestendigen De Waranande, Kunst in Zicht en de musea Turnhout de band met het publiek?
– Om welke voorwaarden en kaders vraagt deze werkwijze?
– Welke consequenties heeft deze manier van werken voor de organisatie?

Wie waren de gasten en waarom?
Elke Grommen (coördinator Musea Turnhout)
ervaring met publiekswerking en erfgoed.
Arlette van Overvelt (Kunst in Zicht)
verbindt kinderen met kunst via educatieve projecten.
Luk Lenoir (Kunst in Zicht)
ontwikkelt kunsteducatieve projecten rond hedendaagse kunst.
Sarah Bracke & Filip Baeyens (Theater de Warande)
verantwoordelijk voor publieksprogramma’s.
Bart Govaert (directeur Theater de Warande)
gaf inzicht in het Vlaamse subsidiesysteem.

Wat hebben jullie gedaan?
In Vlaanderen is publiekswerking al decennia stevig ingebed in het kunst- en cultuurbeleid. Vanuit theatergezelschappen en andere kunstorganisaties, wordt er vaak stevig ingezet om een brug te slaan tussen kunst en publiek door middel van verschillende activiteiten.

In gesprek met de gasten richten we ons tot publiekswerking vanuit verschillende perspectieven zoals erfgoed, beeldende kunst, educatie en podiumkunsten binnen het Vlaamse veld. We hebben ons verdiept in hoe je ruimte maakt voor het publiek, om kan gaan met eigenaarschap, voorwaarden en wat daarbij komt kijken. De gasten spraken vanuit de organisatie en hun rol met ons over hun werkwijze en uitdagingen in hun werkpraktijk. Dit leidde tot verkenning, verdieping en vernieuwende inzichten op de rollen en vormen die publiekswerking kan aannemen in het culturele veld.

Wat is blijven hangen?
Je moet blijven praten met mensen en in kaart brengen wat er in het project zit voor de ander. Wat maakt het interessant of aantrekkelijk om mee te doen? Daarnaast moet je ook bereid zijn om vanuit kritiek door te denken. Wees attent op de geluiden die je om je heen hoort, en heb oog voor de kansen die hierin liggen. Tot slot moet je je afvragen wat het betekent als iedereen mee mag doen? In de huidige tijd is ‘participatie soms ook een politieke keuze’.

Welk advies geef je aan anderen na deze bijeenkomst?
In de woorden van Elke Grommen: niets mag je alleen doen! Zoek de kennis en ervaring buiten jezelf en vraag anderen om mee te denken en mee te doen. Durf je proces te openen en te delen met anderen. Blijf voortdurend in gesprek met je publiek en neem hen serieus. Wat zouden zij willen zien? Een gevoel van eigenaarschap versterkt de betrokkenheid van het publiek.

Wees je daarbij bewust van de context en demografie van het publiek waartoe je je verhoudt. Maak inzichtelijk waar de uitdagingen en de kansen liggen. En bedenk; wat zit erin voor het publiek om mee te doen?

Wanneer je samenwerkt met publiek, is het goed om je te bedenken welke mate van eigenaarschap je bereid bent om te geven. Durf je het aan om het publiek mede-eigenaar te laten zijn?  Geef passende begeleiding en duidelijke kaders waarbinnen het publiek (de deelnemers of deelhebbers), zich kan bewegen. Het is noodzakelijk om oog en oor te hebben voor de suggesties van de deelhebbers wanneer je hen betrekt in een project waar sprake is van gedeeld eigenaarschap. Daarnaast is het waardevol om ook je collega’s en de organisatie mee te nemen.

Maak gebruik van je omgeving wanneer je iets organiseert. Wie ken je, wat zie je en wat kom je tergen? Wat is er al? Maak gebruik van de kennis om je heen. Of het nu gaat om een programma met publiek, of een trainingssessie voor de Metselarij. Tot slot, welke drempels kan jij verlagen in jouw programma’s?

Wat leer je?

Hoe geef je ruimte en eigenaarschap aan je publiek

Met wie?

Metselarij #8

Deel dit met anderen

Ontvang updates direct in je inbox