FAQ

Ben ik een nieuwe Metselaar?

Ben je (op projectbasis) werkzaam voor een culturele instelling en ligt je werkervaring gemiddeld tussen de 0-7 jaar? Dan kan jij een van de nieuwe Metselaars zijn. Als Metselaar heb je zin om je te committeren aan je eigen ontwikkeling en aan een groep. Samen met je groep bepaal je wat, hoe en van wie je willen leren. Ook bepaal je zelf welke inspiratie je op wilt doen en waarover je in gesprek wil.

Programmamaker:
Onder programmamakers verstaan we nieuwe professionals die (context)programma’s, expo’s of themabijeenkomsten maken voor culturele instellingen. Je bent een bruggenbouwer tussen kunst en publiek. Podiumkunst, beeldende kunst, performance of andere (hybride) kunstvormen. Mogelijk heb je verdiepende vragen over het samenstellen van programma, omgaan met de verwachtingen van je opdrachtgever, afspraken maken en onderhandelen, de rol van de toeschouwer/deelnemer, je positie binnen/buiten een organisatie, hoe je in je werk te verhouden tot grote maatschappelijk verschuivingen of andere vraagstukken die jou momenteel bezighouden.

Zakelijk leiders/creatief producenten:
Als zakelijk leider of creatief producent ben je een professional die de voorwaarden schept. Noem jij je mogelijkmaker, zakelijk talent, cultureel ondernemer of iets anders? Waar het om gaat is dat jij het overzicht hebt, de verbanden ziet en in het belang van de kunst(enaar) handelt. Strategisch, financieel, in samenwerking. Ook jij bent creatief en vindingrijk, net als je artistieke omgeving. Mogelijk heb je vragen over je persoonlijk leiderschap, organisatierollen, financieringsmixen, stakeholdermanagement, positionering, lobby, onderhandelen, design thinking, internationaal produceren, jezelf presenteren of andere vraagstukken die jou momenteel bezighouden. 

Marketeer
Jij bent degene die als geen ander weet wat het publiek wil. Als marketeer weet je niet alleen bezoekers aan te trekken, maar ook de waarde van kunst en cultuur in de samenleving te benadrukken. Je houdt je bezig met campagnes, doelgroepen, social media en content, rapportages of onderzoek en nog veel meer. Mogelijk heb je vragen over je persoonlijk leiderschap, je rol in de organisatie, je verhouding tot de programmering, contentcreatie, diversiteit & inclusie, brainstorms, je eigen creativiteit of andere vraagstukken die jou momenteel bezig houden.

Ben je op zoek naar een peer-to-peer leernetwerk waarbij je zowel professionele als persoonlijke ontwikkel vragen kunt behandelen van jezelf en van anderen, dan ben je bij De Metselarij op het juiste adres. 

Heb je zin om je te committeren aan je eigen ontwikkeling en aan een groep? Sluit je dan bij ons aan! Samen bepaal je wat, hoe en van wie je wil leren, welke inspiratie je op wilt doen en waarover je in gesprek wil. Iedere groep Metselaars komt één dagdeel per maand samen, onder begeleiding van een coördinator. Andere groepen ontmoet je op onze gezamenlijke leermomenten en op de vele netwerkactiviteiten. De groepen trekken 3 jaar met elkaar op. Jij bepaalt elk jaar opnieuw of je meedoet. Jouw deelname aan de Metselarij komt in aanmerking voor subsidie via Werktuig PPO. 

FAQ

Andere veelgestelde vragen:

Dat verschilt per lichting en per soort groep. Zelf kies je, samen met je groep, de ontwikkel thema’s. Er zijn twaalf bijeenkomsten per jaar, waarvan er zes besteed worden aan praktijksituaties en probleemoplossing in je dagelijks werk. Intervisie heet dit. Samen met je lichting pluis je uitdadingen en spannende of moeilijke dingen uit die op je pad komen. Hierin ligt de focus op wat de volgende stap of actie voor jou is, en daarbij word je geholpen en gedragen door je groep. 

Voor de andere zes bijeenkomsten kies je samen met je groep een thema. Soms is het een training op vaardigheden. Gesprekstechnieken bijvoorbeeld, of onderhandelen, interviewen, feedback geven, leidinggeven of modereren. Soms is het een workshop, waarin je leert en oefent met bijvoorbeeld design thinking, scrum of scenario-denken. Of we gaan aan de slag met unconscious bias, storytelling of deep democracy. En andere keren gaan we de diepte in met gasten die komen delen over hun praktijk. Hoe organiseren ze meerstemmigheid, doen ze research, zijn ze subsidie-onafhankelijk, werken ze internationaal of beoordelen ze jouw subsidieaanvragen? Kijk eens rond in onze speeltuin voor wat we nog meer doen. 

Als kersverse Metselaar word je ingedeeld in één van de nieuwe groepen die elk jaar van start gaan. Deze groepen bestaan uit ongeveer 15-20 deelnemers per groep. Als groep stel je zelf en naar eigen behoefte een leerprogramma samen. Hierin word je geholpen en geïnspireerd door de begeleider. Het leerprogramma bestaat uit:

  • Het krijgen van extra kennis en vaardigheden, via experts, trainingen, workshops en veldbezoeken.
  • Reflectie en spiegeling aan elkaar, via regelmatige begeleide intervisie.

Je kunt je momenteel aanmelden voor de lichtingen van 2025 via deze site. 

De inschrijving loopt tot en met 1 december 2024.

Tot nu toe hebben we niet met selectie gewerkt. Mogelijk werken we in een bepaald jaar met een (tijdelijke) stop, om de groepsgrootte optimaal te maken. 

De Metselarij is een beweging van ‘mogelijkmakers’, dus de meeste metselaars houden zich bezig met het scheppen van de voorwaarden, het (artistiek) organiseren, het bedenken, samenstellen en regelen. Daar is ons leeraanbod op gericht. Maar er zijn genoeg metselaars die óók maker zijn en/of betrokken bij het artistieke proces. Het gaat erom dat jij degene bent die het mogelijk maakt. Dus als je je als maker verantwoordelijk maakt voor een ondernemende en duurzame kunstpraktijk (niet alleen uit nood) of voor de grotere dialoog tussen kunst en publiek/de maatschappij, dan ben jij een metselaar. 

We zien steeds meer hybride profielen en dat is een bredere ontwikkeling. Waar wil je je verder op ontwikkelen? Dan is dat het antwoord.

Als je naast je werk studeert, is dat helemaal oké. De Metselarij is er voor jonge professionals met een actieve werkpraktijk. Je moet namelijk wel oefenruimte hebben voor je nieuwe vaardigheden en kennis. Bovendien is intervisie een belangrijk onderdeel van het leren en daarvoor heb je concrete werksituaties nodig om in te brengen. Dus tegen (af)studeerders zeggen we: wacht nog even tot je echt aan de slag bent, volgend jaar start er weer een lichting. 

Mogelijk, want De Metselarij steunt op de commitment van de groep. Het vaste dagdeel per vier weken is heilig. Dat betekent dat je er alles aan doet om erbij te zijn en dat ‘drukte’ geen excuus is om niet aan je ontwikkeling te werken. We verwachten dat je er minimaal 9 keer per jaar bij bent

Nee. Je mag elk jaar opnieuw kiezen om mee te doen. Tot nu toe merken we echter dat groepen gemakkelijk drie jaar met elkaar door wíllen. Natuurlijk vallen er mensen gaandeweg af vanwege persoonlijke omstandigheden. Als metselaar zul je zien dat je leervragen van jaar tot jaar veranderen of zich verdiepen. En daarom is het juist zo fijn dat het na een jaar niet klaar is, maar dat je langer met je lichting kan optrekken.    

Lastige vraag. We zeggen ‘werkervaring 0-7 jaar in de rol waarin je zit’, maar dat zegt natuurlijk heel weinig. Soms zijn er metselaars die zich zorgen maken of ze wel genoeg uitgedaagd zullen worden, omdat ze al best veel ervaring hebben. Of omdat ze ook al een ander leerprogramma doen of gedaan hebben. Anderen denken juist weer dat ze te weinig ervaring hebben. En die zorgen begrijpen we. Ervaring en kennis kunnen verschillen tussen metselaars in één lichting. Gelukkig is gebleken dat de Metselarij niet over niveau gaat, maar over mindset en ambitie. Je zult van iedereen in je lichting iets kunnen leren. Als het geen kennis is, dan is het misschien wel een andere kijk op de dingen, of een bijzonder netwerk dat jouw mede-metselaar interessant maakt.  

Niemand is te oud voor de Metselarij. De gemiddelde leeftijd ligt echter tussen de 25 en de 35 jaar. Sommigen van ons tikken de 40 aan. Dat is dus de gemiddelde leeftijd van de mensen in je groep. Ben je wat ouder en voel je je daar lekker bij? Dan ben je hartstikke welkom. 

We spreken altijd af bij culturele instellingen. Meestal op een van de werkplekken van metselaars. En als dat even niet lukt vragen we een studio of vergaderplek bij een andere culturele instelling. Meestal kiezen we een centrale plek, goed bereikbaar met het OV. We ontmoeten elkaar vaak in Rotterdam, Utrecht, Amsterdam, Den Haag, Amersfoort, Tilburg, Haarlem en Arnhem. 

Nee, helaas. Dan mis je namelijk de start, de groepsvorming en het gezamenlijk bepalen van de leeragenda. En dat zou zonde zijn. Elk jaar start er een nieuwe lichting, dus we vragen dan een beetje geduld en dan kan je later starten. 

Meld wel je interesse via de contactpagina van deze site. Dan krijg je alvast uitnodigingen voor groepsoverstijgende activiteiten, zoals een MetselaReis, en ontvang je tips en vacatures. 

Nee helaas. Wel organiseren we vóór de start van nieuwe groepen een kennismakingsbijeenkomst. Je ontmoet daar alvast andere wannabe metselaars en krijgt een voorproefje van de sfeer, onze werkwijze en begeleiding. Ook kan je een keer met een metselaar praten (stuur een verzoekje via ‘contact’) of wandel eens door onze Speeltuin

De groepsbegeleider is er om ieders leerwensen te bewaken en om samen met een lichting een uitgebalanceerd programma te maken. Daarbinnen is voldoende ruimte voor jouw wensen. Mocht het toch botsen, dan bespreken we samen wat we kunnen aanpassen. 

De Metselarij kost €1.500 ex. btw per jaar. Voor dat bedrag ontvang jij aan het begin van het jaar een factuur. Eén derde daarvan kun je gemakkelijk terugkrijgen via Werktuig PPO, een scholingsfonds voor iedereen die in de culturele sector werkt. Wij helpen je met je aanvraag. Daarnaast vinden wij dat werkgevers of opdrachtgevers ook mee moeten betalen aan jouw ontwikkeling.
Het mooist (en eerlijkst) zou het zijn als drie partijen 1/3 bijdragen:
1) jijzelf 
2) je werkgever/opdrachtgevers en
3) Werktuig PPO.
Jij bent degene die de factuur voor het gehele bedrag ontvangt (om je bijdrage van Werktuig PPO terug te vragen), dus regel zelf met je werkgever/opdrachtgevers dat hun bijdrage bij jou terug komt.
 
Een andere optie is dat we het gehele bedrag rechtstreeks aan je werkgever of opdrachtgever factureren, maar dan kan je geen aanvraag bij Werktuig PPO doen. 

We hopen dat de bijdrage van je werkgever of opdrachtgever zonder probleem binnen het scholingsbudget van de organisatie kan vallen. Ook als je zzp’er bent. Want we weten dat het geld bij jou niet tegen de plinten klotst. Jij bent zelf degene die dit moet vragen. Daarvoor hebben we een hele aardige brief die je mee kan sturen. 

Veel van ons hoppen van plek naar plek of wisselen een aantal keer per jaar van opdrachtgever. We hopen dat één van jouw opdrachtgevers het belang van De Metselarij ziet en de bijdrage van €500 wil doen voor jouw ontwikkeling. Die kan overigens ook gedeeld worden door meerdere partijen.

Bij vragen of onzekerheid hierover mail je even met andrea@demetselarij.nl

Ja, dat mag. Je geeft dan toestemming voor een automatische incasso. We schrijven elke maand (12 x per jaar) €127,50 ex btw van je rekening af. 

Dan hebben we misschien een oplossing voor je.

Er zijn nog meer scholingsfondsen die je kunt onderzoeken. Kijk eens bij het SFPK of Werkdesk Kunst en Cultuur Groot Amsterdam

Mocht de financiële drempel voor jou écht te hoog zijn, dan kun je je bij ons melden. Vanaf 2025 gaan we experimenteren met het nieuwe Metselarij Fonds. 

Dit fonds is bedoeld voor diegenen die geen zicht hebben op een werkgeversbijdrage of die om andere redenen financieel in de knoop komen bij deelname.

Bij dit fonds kun je een aanvraag doen voor een deel van de kosten (maximaal 1/3). Het idee is dat je deze bijdrage met je tijd ’terugbetaalt’. 

Wil je meer weten over de voorwaarden en/of gebruik maken van de regeling? Mail naar fonds@demetselarij.nl