Zoek
Sluit dit zoekvak.

FAQ

Ben ik een nieuwe Metselaar?

Ben je (op projectbasis) werkzaam voor een culturele instelling en ligt je werkervaring gemiddeld tussen de 0-7 jaar? Dan kan jij een van de nieuwe Metselaars zijn. Als Metselaar heb je zin om je te committeren aan je eigen ontwikkeling en aan een groep. Samen met je groep bepaal je wat, hoe en van wie je willen leren. Ook bepaal je zelf welke inspiratie je op wilt doen en waarover je in gesprek wil.

Programmamaker:
Ben jij een programmamaker in de kunsten? Onder programmamakers verstaan we nieuwe professionals die (context)programma’s, expo’s of themabijeenkomsten maken voor culturele instellingen. Je bent een bruggenbouwer tussen kunst en publiek. Podiumkunst, beeldende kunst, performance of andere (hybride) kunstvormen. Mogelijk heb je verdiepende vragen over het samenstellen van programma, omgaan met de verwachtingen van je opdrachtgever, afspraken maken en onderhandelen, de rol van de toeschouwer/deelnemer, je positie binnen/buiten een organisatie, hoe je in je werk te verhouden tot grote maatschappelijk verschuivingen of andere vraagstukken die jou momenteel bezighouden.

Zakelijk leiders/creatief producenten:
Als zakelijk leider of creatief producent ben je een professional die de voorwaarden schept. Noem jij je mogelijkmaker, zakelijk talent, cultureel ondernemer of iets anders? Waar het om gaat is dat jij het overzicht hebt, de verbanden ziet en in het belang van de kunst(enaar) handelt. Strategisch, financieel, in samenwerking. Ook jij bent creatief en vindingrijk, net als je artistieke omgeving. Mogelijk heb je vragen over je persoonlijk leiderschap, organisatierollen, financieringsmixen, stakeholdermanagement, positionering, lobby, onderhandelen, design thinking, internationaal produceren, jezelf presenteren of andere vraagstukken die jou momenteel bezighouden. Al vijf groepen metselaars gingen je voor en wij zijn op zoek naar jou!

Ben je op zoek naar een peer-to-peer leernetwerk waarbij je zowel professionele als persoonlijke ontwikkel vragen kunt behandelen van jezelf en van anderen, dan ben je bij De Metselarij op het juiste adres. 

Heb je zin om je te committeren aan je eigen ontwikkeling en aan een groep? Sluit je dan bij ons aan! Samen bepaal je wat, hoe en van wie je wil leren, welke inspiratie je op wilt doen en waarover je in gesprek wil. Iedere groep Metselaars komt één dagdeel per maand samen, onder begeleiding van een coördinator. De groepen ontmoeten elkaar tijdens Festival Cement (waar de Metselarij ontstaan is) en op MetselaReis, wanneer we op werkbezoek gaan naar inspirerende plekken. De meeste groepen trekken ca. 3 jaar met elkaar op. Jouw deelname aan de Metselarij komt in aanmerking voor subsidie via Werktuig PPO. Hierdoor heeft elke groep Metselaars beschikking over een eigen leerbudget.

FAQ

Andere veelgestelde vragen:

Dat verschilt per lichting en per soort groep. Zelf kies je de ontwikkel thema’s. Er zijn twaalf bijeenkomsten per jaar, waarvan zes besteed worden aan praktijksituaties en probleemoplossing in je dagelijks werk. Intervisie heet dit. Samen met je lichting pluis je uitdadingen en spannende of moeilijke dingen uit die op je pad komen. Hierin ligt de focus op wat de volgende stap of actie voor jou is, en daarbij word je geholpen en gedragen door je groep. 

Voor de andere zes bijeenkomsten kies je samen met je groep een thema. Soms is het een training op vaardigheden. Gesprekstechnieken bijvoorbeeld, of onderhandelen, interviewen, feedback geven, leidinggeven of modereren. Soms is het een workshop, waarin je leert en oefent met bijvoorbeeld design thinking, scrum of scenario-denken. Of we gaan aan de slag met unconscious bias, storytelling of deep democracy. En andere keren gaan we de diepte in met gasten die komen delen over hun praktijk. Hoe organiseren ze meerstemmigheid, doen ze research, zijn ze subsidie-onafhankelijk, werken ze internationaal of beoordelen ze jouw subsidieaanvragen? Kijk eens rond in onze speeltuin voor wat we nog meer doen. 

De inschrijving voor 2024 is gesloten. Eind 2024 gaat de inschrijving voor 2025 weer open. 

Je kunt je het hele jaar alvast aanmelden voor 2025 via de site. Dan krijg je automatisch de uitnodiging voor de officiële inschrijving voor 2025. 

Tot nu toe hebben we niet met selectie gewerkt. Mogelijk werken we in een bepaald jaar met een (tijdelijke) stop, om de groepsgrootte optimaal te maken. 

De Metselarij is een beweging van ‘mogelijkmakers’, dus de meeste metselaars houden zich bezig met het scheppen van de voorwaarden, het (artistiek) organiseren, het bedenken, samenstellen en regelen. Daar is ons leeraanbod op gericht. Maar er zijn genoeg metselaars die ook maker zijn en veel van ons zijn actief betrokken bij het artistieke proces. Het gaat erom dat jij degene bent die het mogelijk maakt. Dus als je je als maker verantwoordelijk maakt voor een ondernemende en duurzame kunstpraktijk (niet alleen omdat je geen zakelijk leider kan vinden) of voor de grotere dialoog tussen kunst en publiek/de maatschappij, dan ben jij een metselaar. 

Ja, dat is een interessante, want we zien steeds meer hybride profielen en dat is ook een ontwikkeling die we aanmoedigen. Waar wil je je verder op ontwikkelen? Dan is dat het antwoord.

Als je naast je werk studeert, is dat helemaal oké. De Metselarij is er voor jonge professionals met een actieve werkpraktijk. Je moet namelijk wel oefenruimte hebben voor je nieuwe vaardigheden en kennis. Bovendien is intervisie een belangrijk onderdeel van het leren en daarvoor heb je concrete werksituaties nodig om in te brengen. Dus tegen (af)studeerders zeggen we: wacht nog even tot je echt aan de slag bent, volgend jaar start er weer een lichting. 

Mogelijk, want De Metselarij steunt op de commitment van de groep. Het vaste dagdeel per vier weken is heilig. Dat betekent dat je er alles aan doet om erbij te zijn en dat ‘drukte’ geen excuus is om niet aan je ontwikkeling te werken. Kun je er niet minimaal 8 keer per jaar bij zijn, dan is De Metselarij wellicht niet iets voor jou. 

Niemand móet natuurlijk meedoen. Tot nu toe merken we dat lichtingen gemakkelijk drie jaar tot vier jaar met elkaar door wíllen. Natuurlijk vallen er mensen gaandeweg af vanwege persoonlijke omstandigheden. Als metselaar zul je zien dat je leervragen van jaar tot jaar veranderen of zich verdiepen. En daarom is het juist zo fijn dat het na een jaar niet klaar is, maar dat je langer met je lichting kan optrekken.    

Lastige vraag. We zeggen ‘werkervaring 0-7 jaar’, maar dat zegt natuurlijk heel weinig. Soms zijn er metselaars die zich zorgen maken of ze wel genoeg uitgedaagd zullen worden, omdat ze al best veel ervaring hebben. Of omdat ze ook al een ander leerprogramma doen of gedaan hebben. Anderen denken juist weer dat ze te weinig ervaring hebben. En die zorgen begrijpen we. Ervaring en kennis kunnen verschillen tussen metselaars in één lichting. Gelukkig is gebleken dat de Metselarij niet over niveau gaat, maar over mindset en ambitie. Je zult van iedereen in je lichting iets kunnen leren. Als het geen kennis is, dan is het misschien wel een andere kijk op de dingen, of een bijzonder netwerk dat jouw mede-metselaar interessant maakt.  

Niemand is te oud voor de Metselarij. De gemiddelde leeftijd ligt echter tussen de 25 en de 35 jaar. Sommigen van ons tikken de 40 aan. Dat is dus de gemiddelde leeftijd van de mensen in je groep. Ben je wat ouder en voel je je daar lekker bij? Dan ben je hartstikke welkom. 

We spreken altijd af bij culturele instellingen. Meestal op een van de werkplekken van metselaars. En als dat even niet lukt vragen we een studio of vergaderplek bij een andere culturele instelling. Meestal kiezen we een centrale plek, goed bereikbaar met het OV. We ontmoeten elkaar vaak in Rotterdam, Utrecht, Amsterdam, Den Haag, Amersfoort, Tilburg, Haarlem en Arnhem. 

Ja, dat is altijd een spannend moment bij de start van een lichting. Momenteel komen er groepen samen op dinsdagmiddag, woensdagmiddag en vrijdagmiddag, van 14:00 tot 17:00 of van 15:00 tot 18:00 met optionele borrel. Je zou kunnen zeggen: de momenten dat er niet vaak teamoverleg plaatsvindt. Samen zoek je naar een moment dat voor iedereen te organiseren is, ook al betekent dat één keer in de vier weken even schuiven. En oh ja, de begeleider moet ook nog kunnen op dat dagdeel. Het is dus altijd even puzzelen, maar dat kunnen we. We spreken niet ’s avonds af, want we zien ons ontwikkelen als werk en dat doen we tijdens ouderwetse werktijden. 

Komt het gekozen dagdeel voor jou echt niet uit? Dan kijken we of we een andere oplossing vinden bij bijvoorbeeld een andere lichting. 

Nee, helaas. Dan mis je namelijk de start, de groepsvorming en het gezamenlijk bepalen van de leeragenda. En dat zou zonde zijn. Elk jaar start er een nieuwe lichting, dus we vragen dan een beetje geduld en dan kan je later starten. 

Meld wel je interesse via aanmelden@demetselarij.nl. Dan krijg je alvast uitnodigingen voor groepsoverstijgende activiteiten, zoals een MetselaReis, en ontvang je tips en vacatures. 

Nee helaas. Wel organiseren we vóór de start van nieuwe groepen een kennismakingsbijeenkomst. Je ontmoet daar alvast andere wannabe metselaars en krijgt een voorproefje van de sfeer, onze werkwijze en begeleiding. Ook kan je een keer met een metselaar praten (stuur een verzoekje via ‘contact’) of wandel eens door onze Speeltuin

De groepsbegeleider is er om ieders leerwensen te bewaken en om samen met een lichting een uitgebalanceerd programma te maken. Daarbinnen is voldoende ruimte voor jouw wensen. Mocht het toch botsen, dan bespreken we samen wat we kunnen aanpassen. 

We hopen dat de bijdrage van je werkgever of opdrachtgever zonder probleem binnen het scholingsbudget van de organisatie kan vallen. Ook als je zzp’er bent. Want we weten dat het geld bij jou niet tegen de plinten klotst. Jij bent zelf degene die dit moet vragen. Daarvoor hebben we een hele aardige brief die je mee kan sturen. 

Veel van ons hoppen van plek naar plek of wisselen een aantal keer per jaar van opdrachtgever. We hopen dat één van jouw opdrachtgevers het belang van De Metselarij ziet en een symbolische bijdrage wil doen voor jouw ontwikkeling. Die kan overigens ook gedeeld worden door meerdere partijen. Bij vragen of onzekerheid hierover mail je even met andrea@demetselarij.nl

We houden de prijs voor jou laag. Dat kan door een regeling met scholingsfonds Werktuig PPO, door jouw werkgever/opdrachtgever ook om een bijdrage te vragen en doordat we private financiering ontvangen. Per jaar wordt de eigen deelnemersbijdrage bepaald op basis van het aantal groepen en de financieringsmogelijkheden. 
Prognose voor 2024 is: €200 eigen bijdrage en €300 bijdrage van je werkgever/opdrachtgever ex BTW per jaar. Daarnaast doe je een (simpele) aanvraag bij Werktuig PPO. Daar helpen wij je mee. 

De bijdragen van jou en je werkgever/opdrachtgever gaan de komende jaren steeds iets omhoog.

[aan deze info kunt je geen rechten ontlenen]

Als kersverse Metselaar word je ingedeeld in één van de nieuwe groepen die elk jaar van start gaan. Deze groepen bestaan vaak uit ongeveer 15-20 deelnemers per groep. Als groep stel je zelf en naar eigen behoefte een leerprogramma samen. Geen zorgen, want je wordt altijd begeleid door onze programmaleiding. Het leerprogramma bestaat uit:

  • Het krijgen van extra kennis en vaardigheden, via experts, veldbezoeken, trainingen en masterclasses.
  • Reflectie en spiegeling aan elkaar, via regelmatige begeleide intervisie.