Zoeken
Sluit dit zoekvak.

22 mei 2024

Research 1.0

Soort Voor wie In samenwerking met
Training/Workshop
Metselarij #6
Vivian Heyms en Van Abbemuseum
Wat waren de leervragen?
Hoe is er research gedaan? Hoe lees je tussen de lijntjes van de archieven door? Hoe vertaal je dat -in dit geval- naar een expositie?
Wie was de gast en waarom?
Vivian Heyms: zij is constituent organizer bij het Van Abbemuseum en was er vanaf het begin van het onderzoek van de expositie ‘Verborgen Verbanden’ bij.
Wat hebben jullie gedaan?
Vivian sprak in de expositie met ons over het onderzoek dat ze hebben gedaan, waar we ook vragen over stelden. Vervolgens gingen we zelf aan de slag met een brainstorm over hoe om te gaan in een programma met onzichtbare bronnen/niet aanwezige stemmen.
Wat is blijven hangen?
Dat de emotionele en persoonlijke betrokkenheid van onderzoekers ook best zwaar kan zijn met een thema als dit, over contractarbeid in Indonesië, waardoor Henri Van Abbe zijn kunstmuseum heeft kunnen bekostigen. Er zijn interessante keuzes gemaakt om dit verhaal te vertellen, omdat er weinig bronmateriaal aanwezig was (bewust door de NL’se overheid). Orale bronnen van nabestaanden op de plantages geven mensen een stem in hun verhaal en vult samen met bronmateriaal de expositie in.

Wat leer je?

Hoe je onzichtbare bronnen verwerkt in je research

Met wie?

Metselarij #6

Deel dit met anderen

Ontvang updates direct in je inbox