Zoek
Sluit dit zoekvak.

22 september, 2023

Toekomst scenario’s

Soort Voor wie In samenwerking met
Training/Workshop
Metselarij #5, Metselarij #7
Studio Monnik, Het Zuidelijk Toneel
Wat waren de leervragen?
Hoe moeten we omgaan met de toekomst? Hoe kijken we naar de toekomst? Hoe kunnen we invloed uitoefenen op de toekomst?
Wie waren de gasten/trainers en waarom?
De sessie werd gegeven door Edwin van Studio Monnik. Zij zijn gespecialiseerd in toekomstdenken & trendanalyses en helpen mensen met het grijpbaar maken van de toekomst en realistisch langetermijndenken. Zij hebben ook het “World Tree Model” gemaakt waarin ze geschiedenis van de mens schetsen (zie ook de site van de Chrononauten, waarin deze uitgelegd staat)
Wat hebben jullie gedaan?
We kregen eerst een overzicht van het World Tree Model: hoe heeft de mens zich over de tijd heen ontwikkeld, waar lag de focus en hoe drukten we ons uit? Daarna mochten we een duik nemen in de toekomst, door een “tijdreis” te maken naar 2053 met een basis inkomen, een overvloed aan alles en een focus op de “homo romanticus” (zie het world tree model). Hoe ziet de culturele sector eruit in zo’n soort samenleving? We moesten in groepen van 4 een opzet van een theater of productiehuis maken die daarop aansluit en deze aan elkaar presenteren.
Hoe was het?
Het was erg fijn om de tijd te hebben om groot en anders te denken, maar toch binnen een (semi) realistisch kader. Het liet namelijk ook zien hoeveel van die grootste plannen nu, in een wellicht iets andere vorm, al mogelijk zouden zijn. Het was goed om je los te trekken van de regels van de culturele sector en na te denken over hoe je alles zelf het liefst zou willen vormgeven. Ook was het historisch kader vanuit het World Tree Model interessant, het gaf de toekomst een soort vorm, een richting. Daarnaast bleef het bij mij hangen dat de toekomst niet iets is wat je overkomt, maar waar je invloed op kan uitoefenen. Vaak wordt de toekomst gezien als een vaststaand iets, een soort rots die op ons afrolt. Terwijl het mooie juist is dat het juist nog te vormen is en dat we nu (voor een groot deel) kunnen bepalen hoe die toekomst eruitziet. Dat maakte de toekomst minder groot en onheilspellend.
Welk advies geef je aan anderen na deze bijeenkomst?
Bouw tijd in om écht buiten de kaders te denken, hoe zou jij je kunstpraktijk het liefst willen vormgeven? En wat zijn onderdelen die je nu al kan doen, of waar je nu al de zaadjes voor kan gaan planten?

Wat leer je?

Huidige trends uitvergroten naar een ‘what-could-be-scenario’ en dan over volgende of andere stappen nadenken

Met wie?

Metselarij #5, Metselarij #7

Deel dit met anderen

Ontvang updates direct in je inbox