Zoek
Sluit dit zoekvak.

10 oktober, 2023

Work-in-progress

Soort Voor wie In samenwerking met
Inspiratie
Metselarij #6
Platform Nexus
Wat waren de leervragen?
Platform Nexus stond op het punt een Open House te organiseren, waar verschillende works-in-progress, installaties, residentie-presentaties en voorstellingen werden vertoond. Hoe geef je, vanuit programmamaker-perspectief, een work-in-progress presentatie vorm? Hoe zorg je ervoor dat dit soort presentaties waardevol is, zowel voor de makers als voor publiek? Hiervoor namen we als specifieke case-study de Open House van Platform Nexus op 28 oktober.
Wie waren de gasten en waarom?
De gasten waren makers Tamar Blom, Timon Persoon en Tim van Dongen. We hebben hen uitgenodigd als gast omdat zij allen een work-in-progress gingen delen met publiek tijdens de Open House. Tamar was nog niet begonnen met zijn onderzoek op de vloer, Tim en Timon hadden net de eerste fase van hun residentie in Nexus afgerond. Beide processen waren dus in een ander stadium.
Wat hebben jullie gedaan?
Eerst hebben we met Tim, Timon en Tamar gepraat over hun projecten en over hun ervaringen van work-in-progress presentaties. Hoe zijn zij dit onderzoek gestart, en waarom past een work-in-progress presentatie bij dit specifieke werk? Wat hopen jullie te leren/ervaren/onderzoeken op tijdens de Open House? We zochten samen naar de voorwaarden om een wederzijds waardevolle work-in-progress presentatie te hebben. Daarna hebben Tamar en Tim/Timon wat in de ruimte gedeeld van waar ze nu met hun ideeën en materiaal waren. Na de presentaties zijn we in groepjes in gesprek gegaan over welke vormen van context we hieromheen zouden kunnen bouwen.
Wat is blijven hangen? 
Dat je als maker/programmamaker de code van feedback bij work-in-progress presentaties zeer goed moet formuleren en moet proberen te vangen in een vorm. Het is belangrijk dat je de feedback op een bepaalde manier kan vangen, en het leuke is om daar als programmamaker een creatieve vorm voor te vinden. Dit is tijdens de Open House uiteindelijk uitgemond in een ‘feedback pilaar’, waar mensen geschreven feedback konden opschrijven en in de gleuf van de pilaar konden stoppen. We hebben aan de makers gevraagd om zelf een aantal vragen te formuleren, waar ze graag antwoord op wilden – die stonden geschreven op de pilaar. Dit werkte goed! We hebben mooie feedback teruggekregen die we aan het einde van de avond konden verzamelen en aan de makers konden meegeven. Wat ik wel anders zou doen, is het publiek daar nog explicieter op aanspreken, want de feedback die er was was heel fijn, maar het had in kwantiteit meer gekund.

Wat leer je?

Hoe geef je, vanuit programmamaker-perspectief, een work-in-progress presentatie vorm?

Met wie?

Metselarij #6

Deel dit met anderen

Ontvang updates direct in je inbox